De voordelen van nieuwbouw

  • Bij nieuwbouwwoningen heeft u geen last van overbieden. De koopprijs staat hier namelijk vaak vast.
  • Omdat u bij een nieuwbouwwoning de allereerste eigenaar bent kan u zelf veel bepalen over de indeling en afbouw van uw huis. Ook heeft u eigen inbreng over hoe de tuin en keuken eruit zullen gaan zien. U kan het niet altijd helemáál zelf bepalen. Vaak heeft de aannemer een meewerklijst. Dit is een lijst met meerdere opties waar u een keuze uit kan maken.
  • Aangezien alles splinter nieuw is heeft u de komende jaren weinig onderhoud. Zo hoeft u zich geen zorgen te maken over sloopwerk of een badkamer die aan vervanging toe is.
  • Een ander voordeel is dat u een nieuwbouwwoning 'vrij op naam' (v.o.n.) koopt. Dit houd in dat u geen kosten koper (k.k.) hoeft te betalen. Doordat u een nieuwbouwwoning vrij op naar koopt betaalt u geen overdrachtsbelasting of makelaarskosten, dit scheelt u veel geld. Houd er wel rekening mee dat het afsluiten van je hypotheek, de opleveringskeuring, eventuele bouwrente en de notaris wel voor eigen rekening zijn.
  • Een nieuwbouwproject voldoet immers ook aan de laatste milieu-eisen. Dit is tevens ook fijn voor uw portemonnee! Een ander voordeel is dat u met een gunstig energielabel meer kan lenen bij geld vertrekkers voor uw hypotheek.

De nadelen van nieuwbouw

  • Als u kiest voor een nieuwbouwproject dan zal de bouw van uw woning zelf een tijdje duren, maar ook alle keuzes die uw zelf kan en wil maken. Wees hier bewust van als u kiest voor nieuwbouw en zorg dus dat u genoeg geduld kan opbrengen.
  • Omdat het vaak een halfjaar tot maximaal anderhalf jaar duurt voordat uw nieuwbouwwoning klaar is betaald u in die periode dubbele lasten. U moet namelijk de huur van uw oude huis nog betalen terwijl u tijdens de bouw van de nieuwbouw al start met het betalen van rente en aflossingen op de hypotheek voor uw nieuwbouwwoning. Uiteraard zijn er mogelijkheden om de dubbele lasten eventueel op te vangen. U kan ervoor zorgen dat u voldoende spaargeld achterhoud. Ook zou u uw ouders kunnen vragen om bij te springen. Verder heeft u nog de optie om de dubbele lasten mee te financieren in uw hypotheek. Als dat allemaal geen optie is kan u ook nog de overwaarde van uw oude huis in zetten.
  • Een ander nadeel is dat veel nieuwbouwprojecten werken met loting. Het kan zijn dat u aan alle voorwaarden voldoet, maar alsnog niet gekozen word als toekomstige eigenaar van uw droomhuis. Zeker als u in de stad wil gaan wonen kan u last hebben van beperkte keuze.

De voordelen van bestaande bouw

  • Omdat er meer bestaande bouw dan nieuwbouw is heeft u een groter en gevarieerder aanbod. Ook heeft u meer keuze als het gaat om de locatie. Vooral in de binnenstad zal u waarschijnlijk bij een bestaande bouw uitkomen.
  • In vergelijking met nieuwbouw zal de verhuizing naar een bestaande bouw sneller verlopen. Bij bestaande bouw kan u na de overdacht direct intrekken.
  • Het is een kwestie van smaak, maar velen vinden dat bestaande, oudere woningen meer sfeer uitstralen dan nieuwbouwprojecten. Ook spreekt de buurt van een bestaande bouw velen meer aan dan een 'kale' nieuwbouwwijk.
  • Een ander voordeel is dat u roerende zaken zoals de vloer, de tuin of soms zelf interieur kan overnemen van de vorige bewoners.

De nadelen van bestaande bouw

  • Bij bestaande bouw bent u verplicht om de kosten kopen, de kosten van de taxatie, de aankoopmakelaar, de overdrachtsbelasting en de eventuele bouwkundige keuring zelf te betalen. Dit moet je uit eigen geld betalen want de kosten kun je niet meefinancieren in je hypotheek.
  • Als u kiest voor een oudere woning dan heeft u kans op een lager energielabel. Dit komt omdat er kans is dat de woning geen dubbelglas heeft of niet optimaal geïsoleerd is. Ook een verouderd warmtesysteem heeft hiermee te maken. Op lange termijn kan dit zorgen voor een last in uw portemonnee. Door energiebesparende voorzieningen in uw verbouwing op te nemen kunt u hier zelf wel iets aan doen.
  • Bij oudere woningen heeft u waarschijnlijk grotere onderhoudskosten omdat de kans op achterstallig onderhoud groot is. Als nieuwe eigenaar van de woning zijn deze kosten voor eigen rekening.
  • Ook de kans dat u zal moeten verbouwen of slopen is een stuk groter bij bestaande bouw dan bij nieuwbouw. Voor veel mensen is dit niet het grootste probleem, maar houd er wel rekening mee. Mocht u veel moeten verbouwen en slopen dan is er een kans dat de koopprijs lager zal zijn.