Stap 1: Budget bepalen

Voordat u de zoektocht van een nieuwbouwwoning start is het handig om uw budget op een rij te zetten zodat u weet over wat voor budget u beschikt. Wat is maximaal uw maandelijkse budget voor de huurwoning?

De kosten van nieuwbouwwoningen en bestaande woningen verschillen van elkaar. We hebben de kosten die bij een nieuwbouwwoning kijken voor u op een rijtje gezet:

  • De koop en aanneemsom
  • Bouwrente
  • Meer- en minderwerk
  • Woning- en tuininrichting

Stap 2: Kies een buurt

Uit onderzoek is gebleken dat de buurt hoog op de lijst van woonwensen staat bij mensen met verhuisplannen. Het is dus belangrijk dat u van te voren al nadenkt over de buurt waar u graag zou willen wonen. Ondanks dat mensen met huurplannen over het algemeen korter wonen in de nieuwbouw dan mensen met koopplannen is het zeker van belang om ook hier rekening mee te houden. Een goede en fijne buurt staat vrijwel altijd hoog in het vaandel.

Stap 3: Een nieuwbouwhuis kiezen

Het is tijd om te kiezen wat voor soort woning u wil. Kiest u voor die tussenwoning of word het toch de hoekwoning? Vaak kan u van te voren een plattegrond bekijken, maar het is alsnog lastig om jezelf in te beelden hoe het er precies uit zal zien. Om hier een beter beeld van te krijgen zou u de locatie van het project kunnen bezoeken. Dankzij de nieuwste ontwikkelingen op technologisch gebied is het tegenwoordig ook mogelijk om te zien hoe uw droomhuis eruit zal zien door middel van 3D-simulaties en virtual reality. Er zijn projectontwikkelaars en makelaars die hier gebruik van maken.

Stap 4: Huurkoop- en aannemingsovereenkomst

Zodra u de nieuwbouwwoning van uw dromen heeft gevonden is het tijd om de koop- en aannemingsovereenkomst te bekijken. Hierin kan u de rechten en de plichten van zowel de kopende partij als de verkopende partij vinden. U word dan verwezen naar de contractstukken. In deze contractstukken staat precies omschreven wat u gaat kopen.

Stap 5: Hypotheek afsluiten

Nadat u de huurkoopovereenkomst heeft getekend wordt het tijd om de hypotheek af te sluiten. Onderschat dit niet, het is een zéér belangrijk aspect en het kan soms erg complex zijn. Wij raden u daarom ook aan om een hypotheekadviseur in te schakelen.

Stap 6: De bouwfase

Als de koopovereenkomst is getekend en de hypotheek is afgesloten is het tijd voor de start van de bouw. In de koopovereenkomst kan u terug lezen wanneer de start van de bouw zal plaatsvinden en wanneer de bouw afgerond zal zijn.

Stap 7:Verzekeringen

Na de oplevering, wanneer u de sleutel heeft ontvangen, bent u officieel eigenaar van de woning. Het is belangrijk om de woning goed te verzekeren omdat de risico's die bij een woning komen kijken vanaf dat moment uw eigen verantwoording zijn. Bekijk en vergelijk diverse verzekeringen en kies welke het beste bij u past.

Stap 8: Klussen en verhuizen

Nu u officieel eigenaar bent van de nieuwe woning en alle belangrijke zaken zijn geregeld is het tijd voor de klus en verhuisfase. Kiest u voor behang of verf? Welke keuken vind wilt u? Het is tijd om uw huis helemaal eigen te maken.

Terug naar Nieuwbouw of bestaande bouw